Η όπερα «Σιμόν Μποκκανέγκρα»

Σχολές Καπάτου Η όπερα «Σιμόν Μποκκανέγκρα»

Η όπερα «Σιμόν Μποκκανέγκρα» (Simon Boccanegra)

Η όπερα «Σιμόν Μποκκανέγκρα» του Τζουζέπε Βέρντι (Giuseppe Verdi) γράφτηκε στις 12/03/1857. Η παγκόσμια πρεμιέρα της έγινε στο θέατρο «La Fenice di Venezia». Υπάρχει μια δεύτερη, θεωρημένη εκδοχή του 1881, η οποία παρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου (Scala di Milano).

Η όπερα «Σιμόν Μποκκανέγκρα» ακολουθεί την καθιερωμένη πορεία του μελοδράματος της εποχής εκείνης. Επίσης, αναδεικνύει τον πλούτο της παρτιτούρας και το δραματουργικό βάθος του δημιουργού της.

Η όπερα «Σιμόν Μποκκανέγκρα» κι η ιστορία της

Συγκεκριμένα, η όπερα «Σιμόν Μποκκανέγκρα» διηγείται την ιστορία του δόγη, που είναι ιστορικό πρόσωπο της πόλης της Γένοβας του 14ου αιώνα. Συγκεκριμένα, ο δόγης, που ήταν πρώτα πειρατής, ενεπλάκη σε λυσσαλέες πολιτικές συγκρούσεις για να μπορέσει να κατακτήσει την εξουσία.

Η ένταση αυτής της όπερας είναι μεγάλη. Κι αυτό γιατί αφηγείται διεξοδικά την υπόθεση. Έτσι, δε λείπουν οι μηχανορραφίες, η χρήση δηλητηρίων, οι διαπληκτισμοί που καταλήγουν σε ξιφομαχίες, καθώς και οι πολλές κατάρες που βγαίνουν από τα χείλη των ερμηνευτών. Επίσης, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν οι μοιραίες συμπτώσεις, οι οποίες δίνουν τις δικές τους πλοκές και κρατούν σε συνεχή ένταση το παραδοσιακό κοινό της όπερας.

Η όπερα «Σιμόν Μποκκανέγκρα» είναι γραμμένη σε ιταλικό λιμπρέτο του Francesco Maria Piave. Βασίζεται στο ομώνυμο ισπανικό θεατρικό έργο του Antonio Garcia Gutierrez.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πρώτος δόγης της Γένοβα ζούσε στη Via della Maddalena, στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Εκεί όπου υπάρχει και η ομώνυμη πλατεία, η Piazzetta Boccanegra. Μάλιστα, στο σπίτι του υπάρχει η επιγραφή «Casa ove visse Simon Boccanegra, Primo Doge Popolare, 1339». Συγκεκριμένα, τo σπίτι όπου έζησε ο Σιμόν Μποκκανέγκρα, ο πρώτος λαοφιλής δόγης. Κυκλοφορούσε στα σοκάκια της Γένοβας ντυμένος στα κόκκινα και προστατευόταν από 103 ιππότες (cavalieri) από την Πίζα. Όμως, κατέληξε να χάσει τη ζωή του, κατά πάσα πιθανότητα από δηλητηρίαση.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές Incontri nuovi και In pratica, καθώς και τα βοηθητικά Verbi και Preposizioni.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.