Ο Μιχαήλ Άγγελος της μαγειρικής τέχνης

Σχολές Καπάτου Ο Μιχαήλ Άγγελος της μαγειρικής τέχνης

Ο Μιχαήλ Άγγελος της μαγειρικής τέχνης είναι ο Bartolomeo Scappi.

Ο Bartolomeo Scappi είναι ο Μιχαήλ Άγγελος της μαγειρικής τέχνης της ιταλικής χερσονήσου.

Η σύγχρονη υψηλή γαστρονομία είναι συναρπαστική και μεταβάλλεται διαρκώς. Με το πέρασμα των χρόνων, στην ιστορία της μαγειρικής έλαμψαν ορισμένα αστέρια, τα περισσότερα όμως ήταν μέσα σε ένα μαύρο πέπλο ανωνυμίας.

Την πρώτη θέση στο γνωστό libro d’oro των μαγείρων, κατέχει ο Ιταλός Bartolomeo Scappi, μάγειρας του 16ου αιώνα, ο οποίος σφράγισε, θα λέγαμε, την τέχνη της μαγειρικής.

Υπηρέτησε με πάθος της απαιτήσεις της εποχής του, της Αναγέννησης, οι γεύσεις του ήταν εξευγενισμένες και απέκτησε εξειδίκευση στους τρόπους μαγειρικής. Με λίγα λόγια, θεωρείται ο Μιχαήλ Άγγελος της μαγειρικής τέχνης.

Τα λίγα πράγματα που γνωρίζουμε για τον Bartolomeo Scappi, τα οφείλουμε στα γραπτά του, δηλαδή στο έργο του που φέρει την ονομασία “Opera” (έργο). Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο έργο που χωρίζεται σε 6 τόμους και αφορά τη γαστρονομία του 16ου αιώνα και όχι μόνο.

Ήταν μάγειρας στην υπηρεσία σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής του.

Στο έργο του βρίσκουμε :

  • τεχνικές και διδάγματα για τη μαγειρική τέχνη
  • καταγραφή πιάτων
  • τεχνικές για την καλή συντήρηση της τροφής
  • λεπτομέρειες για την παράθεση γευμάτων
  • μικρή αναφορά σε κουζίνα που απευθύνεται σε αρρώστους
  • μικρή αναφορά σε κουζίνα διαίτης και τέλος
  • κανόνες υγιεινής

Αναφέρεται στην καθαριότητα του χώρου της κουζίνας, καθώς επίσης και στην τάξη που πρέπει να έχει ο χώρος παραγωγής των γευμάτων. Ένας σωστός επαγγελματίας.

Χρησιμοποιούσε προϊόντα και υλικά που έφταναν από την Αμερική. Εφάρμοσε δικές του τεχνικές όπως το αλεύρωμα των τροφών (infarinatura) και το πανάρισμα (impanatura).

Από την κουζίνα του μεσαίωνα, περνάμε στη δική του κουζίνα που επέφερε νέους κανόνες δημιουργώντας τη δική του επανάσταση στο χώρο. Ενώ στο μεσαίωνα συνήθιζαν να τρώνε από το  κυνήγι, ο ιταλός μάγειρας συμβουλεύει την κατανάλωση κρεάτων εκτροφής, όπως το κοτόπουλο, το βοδινό ή το χοιρινό κρέας.

Ταξίδεψε πολύ, έτσι χρησιμοποίησε στην κουζίνα του πικάντικες σάλτσες με διάφορα εξωτικά καρυκεύματα. Εκτιμούσε επίσης τα υλικά της μεσογειακής κουζίνας και πειραματιζόταν ετοιμάζοντας πίτες, όπως πίτες με μυζήθρα.

Πολλές σημερινές συνήθειες οφείλονται σε αυτόν τον μεγάλο Ιταλό μάγειρα, όπως το πασπάλισμα των ζυμαρικών με τριμμένη παρμεζάνα.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=47&v=99YlR1FAGh8

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.