Το σύγχρονο προφίλ της Σικελίας

Σχολές Καπάτου Το σύγχρονο προφίλ της Σικελίας

Η Σικελία και οι ρίζες δυο σύγχρονων προβλημάτων την χαρακτηρίζουν. Το σύγχρονο προφίλ της Σικελίας βασίζεται σε δυο ζητήματα. Ζητήματα που έχουν τις ρίζες τους στην εποχή της ισπανικής κυριαρχίας (15ος – 18ος αιώνα).

Οι αντιβασιλείς που κυβέρνησαν αυτή την εποχή στηρίχθηκαν στους ντόπιους ευγενείς (Titulados). Αυτοί αρχικά έμεναν κοντά στις γαιοκτησίες τους. Το σύγχρονο προφίλ της Σικελίας φαίνεται και αργότερα. Τον 17ο αιώνα, όπου η κοσμική ζωή του Παλέρμο, γύρω από την ντόπια βασιλική αυλή, έγινε πόλος έλξης για του περισσότερους απ’ αυτούς.

Έτσι, δημιουργήθηκε σταδιακά στο Παλέρμο μια εύπορη κοινωνική ομάδα. Την αποτελούσαν δούκες, βαρόνοι και μαρκήσιοι. Όλοι ζούσαν από κάποια μακρινή γαιοκτησία που είχαν στην κατοχή τους. Δεν την επισκέπτονταν σχεδόν ποτέ. Και τη διαχείρισή της είχε αναλάβει ένας εκπρόσωπος.

Η ομάδα αυτή την ευγενών δεν έδειξε σχεδόν κανένα ενδιαφέρον για τον εκσυγχρονισμό των αντιλήψεών της ή για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών δομών. Τμήμα των μεγάλων κερδών από τις γαιοκτησίες κατέληγε στο κτίσιμο επαύλεων, παλατιών και πομπωδών εκκλησιών, κυρίως την εποχή του μπαρόκ. Έτσι λοιπόν, το σύγχρονο προφίλ της Σικελίας το συναντάμε σε πολλές πόλεις.

Οι κατά τόπους εκπρόσωποι των ευγενών, πέρα από το ότι λειτουργούσαν συχνά αυθαίρετα, επέβαλαν μονοκαλλιέργειες προς μεγιστοποίηση των κερδών. Το αποτέλεσμα αυτής της μακράς διαδικασίας είναι ορατό σήμερα. Δηλαδή, στο πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Σικελία (erosione del suolo).

Κοινωνικά, η απουσία κρατικής οργάνωσης στις αγροτικές περιοχές και η συνεχής, υποχρεωτική υπακοή σ’ έναν αυθαίρετο εκπρόσωπο, δημιούργησε ανά τους αιώνες δομές τις οποίες η σύγχρονη Σικελία, και ίσως το σύνολο της Νότιας Ιταλίας, δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ιταλική κυβέρνηση, θέλοντας να αντιμετωπίσει τα χρόνια κοινωνικά προβλήματα της Σικελίας, προχώρησε σε μια σειρά έργων. Έγιναν πολλοί αυτοκινητόδρομοι. Αναπτύχθηκε και εξακολουθεί να αναπτύσσεται το σιδηροδρομικό δίκτυο, εν γένει.

Έγιναν αρκετά έργα υποδομής. Το πρόσημο είναι σίγουρο θετικό, αν και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη, αυτή η διαδικασία επέφερε την επιστροφή πολλών Σικελών μεταναστών στην πατρίδα τους από τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=_Q5a7UYzzqE

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.