Τα ισπανικά tapas

Σχολές Καπάτου Τα ισπανικά tapas

Στην Ελλάδα σίγουρα ξέρουμε από μεζέδες. Είναι αγαπημένη μας συνήθεια να πηγαίνουμε με την παρέα μας στο αγαπημένο μας μεζεδοπωλείο για να πιούμε, να φάμε και να κουβεντιάσουμε. Κάτι αντίστοιχο με τους δικούς μας μεζέδες είναι τα ισπανικά tapas, μόνο που εκεί η «ιεροτελεστία» είναι αρκετά διαφορετική. Οι ισπανοί έχουν στο λεξιλόγιό τους το ρήμα tapear, το οποίο περιγράφει τη συνήθειά τους να επισκέπτονται τα αγαπημένα τους μπαρ και εστιατόρια, συχνά περισσότερα από ένα τη φορά, πίνοντας ένα ποτήρι μπύρα ή ένα κρασί με συνοδεία μεζέδων. Ως tapas σερβίρονται πολλά και διαφορετικά πράγματα, από τα πιο απλά (ελιές, αλλαντικά, τυριά) έως και πιο σύνθετες παρασκευές με κρεατικά ή θαλασσινά. Συνήθως, το είδος των tapas ποικίλει ανάλογα με την περιοχή.

Η ιστορία των tapas περιβάλλεται από πολλές ιστορίες. Μια ιστορία λέει ότι κάπου στην Ισπανία ένας ταβερνιάρης πρόσφερε στον βασιλιά μια κούπα κρασί και για να μην πέσουν μέσα μύγες έβαλε ως κάλυμμα (tapa)στην κούπα μια φέτα jamón. Ο βασιλιάς ενθουσιασμένος ζήτησε άλλη μια κούπα κρασί με την ίδια tapa.

Μια άλλη ιστορία λέει ότι όταν ο βασιλιάς Alfonso X ο Σοφός αρρώστησε, οι γιατροί του τού συνέστησαν να πίνει καθημερινά μερικές δόσεις αλκοόλ, και προκειμένου να μην τον πειράζει του πρόσφεραν με κάθε δόση και κάτι φαγώσιμο. Ένας άλλος θρύλος  λέει ότι κάποια στιγμή, ο βασιλιάς Carlos III έβγαλε ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο δεν θα έπρεπε να σερβίρεται κρασί χωρίς ψωμί. Τέλος, κάποιο υποστηρίζουν ότι η προέλευση των tapas ανάγεται στην εποχή των Καθολικών Βασιλέων, είτε για να σιτίζεται γρήγορα το στράτευμα είτε για να μην δημιουργούνται καβγάδες στις ταβέρνες όταν οι στρατιώτες έπιναν ξεροσφύρι.

Είναι πράγματι πολλές οι ιστορίες και καθόλου αληθοφανείς. Η πιθανότερη προέλευση των tapas ανάγεται στα τέλη του 19ου αιώνα, στα καταστήματα αποικιακών της Ανδαλουσίας και από εκεί, μέσω των μεταναστών στην Μαδρίτη και στην υπόλοιπη Ισπανία.

Όποια και να είναι η αλήθεια πάντως, αν ταξιδέψετε στην Ισπανία, ετοιμαστείτε να απολαύσετε μια από τις πιο όμορφες συνήθειες των Ισπανών.

Πηγή:Εφημερίδα El país

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.