Η Ιταλική μοτσαρέλα

Σχολές Καπάτου Η Ιταλική μοτσαρέλα

Η ιταλική μοτσαρέλα είναι ένα άσπρο νωπό τυρί πολύ γευστικό, πλούσιο σε θερμίδες, που έχει σαν βασικό συστατικό το γάλα βούβαλου και είναι το τυρί που καταναλώνουν περισσότερο οι Ιταλοί.

Η εκτροφή των βούβαλων άρχισε τον 7ο αιώνα περίπου στην περιοχή Καμπανία (Campania), όπου παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το τυρί μοτσαρέλα και μπορούμε να αναφέρουμε την πόλη Σαλέρνο (Salerno), που βρίσκεται κοντά στη Νάπολη, και συγκεκριμένα στην περιοχή Piana del Sele.

Η γνωστή σε όλους μας μοτσαρέλα απέκτησε την ονομασία της από τον τρόπο με τον οποίο κόβεται (από το ρήμα “mozzare” = κόβω) και, κατά τον τεμαχισμό της, πρέπει να στάζει πάντα μια σταγόνα γάλα.

Η τέχνη της παρασκευής της μοτσαρέλας διαδόθηκε από τους μοναχούς Benedettini της διάσημης μονής Abbazia di Castel San Vincenzo, στην περιοχή Molise. Το περιεχόμενο του τυριού αυτού προστατεύεται από μια πολύ μαλακή και πολύ λεπτή μεμβράνη.

Όσον αφορά το σχήμα του, μπορούμε να πούμε ότι είναι στρογγυλό, πωλείται όμως και σε άλλα σχήματα, όπως σε πλεξίδες ή σε μικρές εξαιρετικής γεύσης μπουκίτσες, ενώ υπάρχει επίσης και η καπνιστή μοτσαρέλα, που ονομάζεται provola ή scamorza.

Η ιταλική παράδοση θέλει τη μοτσαρέλα να συνοδεύει τη γνωστή σε όλους pizza Margherita, καθώς επίσης την pasta mozzarella, τη σαλάτα caprese, mozzarella in carozza κλπ.

Η ιταλική ονομασία Mozzarella di Bufala Campana έχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Ανήκει στα ιταλικά προϊόντα D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta) και μόνο για τη μοτσαρέλα D.O.P. που παράγεται στις συγκεκριμένες ιταλικές πόλεις Νάπολι (Napoli), Φροζινόνε (Frosinone), Λατίνα (Latina), Μπενεβέντο (Benevento), Ρώμη (Roma).

Κυρίως αυτό το τυρί είναι προϊόν made in Italy που εξάγεται πολύ σε όλον τον κόσμο.

Το χρυσό μετάλλιο κατανάλωσης αποδίδεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και ακολουθούν η μακρινή μας Βραζιλία, η Ιταλία, όπου και παρασκευάστηκε για πρώτη φορά, η Γερμανία και ο Καναδάς.

Στις Σχολές Καπάτου διδάσκουμε ιταλικά καθώς επίσης εξηγούμε και τις διατροφικές συνήθειες των Ιταλών στα καθημερινά τους γεύματα.

Ενημερωθείτε για τα νέα μας  τμήματα άμεσα, καλέστε στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.