Η Γκερνίκα του Πικάσο

Σχολές Καπάτου Η Γκερνίκα του Πικάσο

Η Γκερνίκα του Πάμπλο Πικάσο

Η Γκερνίκα του Πικάσο συγκαταλέγεται στα πιο αναγνωρίσιμα έργα παγκοσμίως. Η «Guernica» στα ισπανικά ή Γκουέρνικα με λατινική απόδοση στα ελληνικά. Ο πίνακας βρίσκεται από το 1992 στο «Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία» στην Μαδρίτη, του οποίου έγινε το διασημότερο και σπουδαιότερο έκθεμα.

Το 1937 η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη βρισκόταν σε κρίσιμο σημείο. Οι αστικές δημοκρατίες παρακολουθούσαν τις πολιτικές εξελίξεις παραμένοντας αδρανείς. Ήξεραν ότι ο θρίαμβος της ισπανικής αντίδρασης θα σήμαινε το τέλος της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Σ’ εκείνη τη θολή ατμόσφαιρα φόβου και αναποφασιστικότητας, άνοιγε στο Παρίσι μια μεγάλη Διεθνής Έκθεση, αφιερωμένη στην εργασία, στην πρόοδο, στην ειρήνη.

Η δημοκρατική Ισπανία παίρνει μέρος με ένα πολιτικό σχέδιο επικαλούμενη την αλληλεγγύη του ελεύθερου κόσμου.

Το ισπανικό περίπτερο επρόκειτο να διακοσμηθεί με μια τοιχογραφία του Πικάσο.

Τον Απρίλιο, γίνεται γνωστή η είδηση ότι, γερμανικά βομβαρδιστικά πλήττουν την αρχαία πόλη Γκουέρνικα στη χώρα των Βάσκων. Με 32 τόνους εκρηκτικών ισοπεδώνουν το 70% της πόλης και αφαιρούν την ζωή από 1650 άτομα.

Η Γκερνίκα του Πικάσο, ένας ιστορικός πίνακας

Τότε, ο Πικάσο αποφάσισε ότι το έργο του θα ήταν απάντηση στην ανανδρία και στη στυγερότητα αυτής της σφαγής. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, γεννιέται η Γκερνίκα. Η Γκερνίκα του Πικάσο είναι ένας ιστορικός πίνακας. Όχι, όμως επειδή απεικονίζει ένα ιστορικό γεγονός, αλλά γιατί είναι ο ίδιος ένα ιστορικό γεγονός. Ένα γεγονός το οποίο πρέπει να μείνει ζωντανό στην συνείδηση του πολιτισμένου κόσμου, αναγκάζοντάς τον να αντιδράσει.

Όσον αφορά στην ανάλυση του έργου, η Γκερνίκα του Πικάσο έχει βασικά χαρακτηριστικά, όπως την απουσία χρώματος. Συγκεκριμένα, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί μόνο μαύρο, άσπρο και γκρίζο χρώμα. Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι απουσιάζει ο όγκος.

Αυτές είναι ιδιότητες με τις οποίες ορίζεται η ανθρώπινη φύση, η ζωή. Η αφαίρεση του χρώματος και του αναγλύφου αποτελεί διακοπή της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο. ‘Όταν διακόπτεται, δεν υπάρχει πια η φύση ή η ζωή. Στον πίνακα υπάρχει μόνο ο θάνατος.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ισπανική γλώσσα και κουλτούρα, με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές En cuentros Españoles και Español En práctica. Με τα βοηθήματα Gramatica della lengua española, A con jugar, καθώς και το λεξικό ισπανικής γλώσσας.

Μαθήματα ισπανικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ισπανικών, καθώς και παιδικά τμήματα ισπανικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.