Η κουζίνα των Sami

Σχολές Καπάτου Η κουζίνα των Sami

Η κουζίνα των Sami, η γαστρονομική απόλαυση του βορρά

Η κουζίνα των Sami είναι καθαρά παραδοσιακή. Ο λαός Sami έχει τη δική του γαστρονομία, που παραπέμπει στους προγόνους του. Μάλιστα, έχει εισχωρήσει τόσο πολύ στα έθιμα, που μας κάνει να ξεχνάμε την ιδιαιτερότητά της. Πράγματι, εάν βρισκόμαστε στη Σουηδία και θέλουμε να δοκιμάσουμε τοπικά παραδοσιακά πιάτα, δεν γίνεται να μην οδηγηθούμε προς το βορρά. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στη γη των Sami, που είναι γνωστή με το όνομα Λαπωνία.

Βασικά, η κουζίνα των Sami είναι προσαρμοσμένη στο κλίμα που επικρατεί στην περιοχή. Έτσι, λόγω του υπερβολικού ψύχους, πρόκειται για μια κουζίνα παραδοσιακή με πάρα πολλές θερμίδες.

Το κυρίαρχο στοιχείο στη ζωή των Sami είναι ο τάρανδος. Πρόκειται για ένα ζώο κληρονομιά των προγόνων τους, που στηρίζει ολόκληρη την οικονομία τους.

Η κουζίνα των Sami ένας παραδοσιακός συνδιασμός γεύσεων

Η κουζίνα των Sami βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις ανάγκες της καθημερινότητας που απαιτεί η νομαδική ζωή αυτού του λαού. Πράγματι, οι διαρκείς μετακινήσεις για την εκτροφή των ταράνδων, όρισαν σαν βάση της κουζίνας τους την ξηρά τροφή, που διατηρείται εύκολα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το καπνιστό κρέας ή ψάρι. Έτσι, στην παραδοσιακή σκηνή Kåtor, που είναι κατασκευασμένη από δέρμα τάρανδου, τα τσουκάλια καπνίζουν συνεχώς. Είναι γεγονός ότι, για να καπνιστούν τα κρέατα και τα ψάρια απαιτείται πολύς χρόνος.

Τελικά, το πιάτο που σερβίρεται είναι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η κουζίνα της βόρειας Σκανδιναβίας, μαγειρεμένο με κρέας, ψάρι και λαχανικά. Χαρακτηριστικό πιάτο είναι το suovas. Συγκεκριμένα, πρόκειται για αποξηραμένο, αλατισμένο και καπνιστό κρέας τάρανδου, που απαιτεί πολλές ώρες ψησίματος στη φωτιά. Μάλιστα, συνοδεύεται από ποικιλία μανιταριών και κόκκινα μούρα. Φυσικά, δε λείπει το άζυμο ψωμί που ζυμώνει κάθε οικογένεια Sami.

Επίσης, λόγω του κρύου, η κουζίνα των Sami διαθέτει μεγάλη ποικιλία από σούπες. Η πιο χαρακτηριστική είναι η σούπα από φύλλα κορμού δένδρου σημύδας, χυμό λεμονιού, άπαχο γιαούρτι, φρέσκια σαντιγί από το άφθονο γάλα που διαθέτουν από τα ζώα τους και ζάχαρη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κουζίνα των Sami χρησιμοποιεί συχνά τα φύλλα κορμού σημύδας που είναι πηγή βιταμίνης C. Μάλιστα, στο παρελθόν τα χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για διάφορες αρρώστιες ή μολύνσεις.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη σουηδική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα σουηδικών, ομαδικά αλλά και ιδιαίτερα, διδάσκονται από αρχάριο επίπεδο Α1 έως επίπεδο προχωρημένο C2. Συγκεκριμένα, παρέχουμε μαθήματα Σουηδικών προετοιμασίας για πιστοποιήσεις της σουηδικής γλώσσας, δηλαδή SWEDEX στα επίπεδα A2, B1, B2 και TISUS C1. Test in Swedish for University Studies της Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=9AKJn8Lul5E

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.