Fall der Berliner Mauer

Σχολές Καπάτου Fall der Berliner Mauer

Fall der Berliner Mauer, οι μαζικές διαδηλώσεις οδήγησαν στη πτώση

Στις 7 Οκτωβρίου 1989, το καθεστώς στην Ανατολική Γερμανία, αγνοώντας την πραγματικότητα, γιόρτασε με μια πομπώδη παρέλαση τη τεσσαρακοστή επέτειο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (DDR). Ο εκλεκτός προσκεκλημένος στους εορτασμούς ήταν ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Στις δηλώσεις του έγινε αρκετά σαφής με το υπονοούμενο που άφησε: «Όποιος αργεί πολύ, τον τιμωρεί η ζωή». Η ρήση αυτή άφησε άναυδη την ηγεσία της Ανατολικής Γερμανίας. Αλλά αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση ήταν οι αυθόρμητες επευφημίες του πλήθους για τον Γκορμπατσόφ. Η πτώση του τείχους και η κατάρρευση του καθεστώτος ήταν πλέον ζήτημα μερικών ημερών.

Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν, οι μαζικές διαδηλώσεις ήταν πλέον συχνές, παρά την επίσημη απαγόρευση. Επίκεντρο των κινητοποιήσεων αυτών ήταν η Λειψία (Leipzig). Την περίοδο εκείνη ήταν που καθιερώθηκαν οι περίφημες «Διαδηλώσεις της Δευτέρας» (Montagsdemonstrationen). Στις διαδηλώσεις αυτές  κεντρικό σύνθημα ήταν το «Εμείς είμαστε ο λαός» (Wir sind das Volk).

Fall der Berliner Mauer, η ελεύθερη έξοδος από τη χώρα αποτελεί γεγονός

Στις 9 Νοεμβρίου 1989, ό,τι είχε απομείνει από την ηγεσία της Ανατολικής Γερμανίας, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτρεπόταν για όλους η ελεύθερη έξοδος από τη χώρα, χωρίς ιδιαίτερες διατυπώσεις. Παρά την αρχική μουδιασμένη αντίδραση των πολιτών, εκατοντάδες στην αρχή, χιλιάδες αργότερα, όρμησαν στο τείχος, μια και δεν τους το απαγόρευε πλέον κανένας να το προσεγγίσουν.

Η πτώση τους τείχους του Βερολίνου (Fall der Berliner Mauer) ήταν το συμβολικό τέλος μιας ολάκερης εποχής. Αποτέλεσε όμως και το ξεκίνημα μιας άλλης, όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά και για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο.

Αν και η πτώση του τείχους είναι η 9η Νοεμβρίου 1989, οι περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας προσχώρησαν επίσημα στην Ομοσπονδιακή Γερμανία στις 3 Οκτωβρίου 1990. Αυτή η ημερομηνία είναι από τότε και η επίσημη εθνική επέτειος του ενιαίου γερμανικού κράτους.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα και κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=9tqEyhkyzr8

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.