Το clavicembalo του Rossini

Το clavicembalo του Rossini

Το clavicembalo του Rossini και η μουσική του

Το clavicembalo του Rossini ήταν το όργανο με το οποίο ο συνθέτης έμαθε να παίζει μουσική.

Ο Gioachino ή Gioacchino Antonio Rossini γεννήθηκε στο Pesaro στις 29 Φεβρουαρίου του 1792. Υπήρξε ένας σπουδαίος μουσικός, ένας χαρισματικός άνθρωπος με πολύ χιούμορ. Βασικά, οι θαυμαστές του τον αποκαλούν «κύκνο του Pesaro». Πολλοί δε, τον θεωρούν ως τον Μότσαρτ της Ιταλίας. Ο Rossini ήταν λάτρης της όπερας. Μάλιστα, έγινε παγκοσμίως γνωστός για τις όπερές του, όπως «Ο κουρέας της Σεβίλλης», «Μια Ιταλίδα στο Αλγέρι», η «Σταχτοπούτα» κ.α.

Στα χρόνια της εφηβείας του έζησε στην πόλη όπου γεννήθηκε, στο Lugo της Romagna (Lugo di Romagna). Συγκεκριμένα, στην επαρχία της Ravenna, στο νομό της Emilia Romagna. Από το 1802 έως το 1804, κατά τη διάρκεια της μουσικής του παιδείας, διδάχθηκε θεωρία της μουσικής καθώς και το clavicembalo, από το γνωστό δάσκαλό του, Giuseppe Malebri.

Ωστόσο, στο τελευταίο γράμμα που έστειλε ο Rossini στο φίλο του Luigi Grisostomo Ferucci, αναφέρει ότι ο δάσκαλός του έμαθε να παίζει μουσική πάνω σε ένα πολύ βάρβαρο όργανο.

Το clavicembalo του Rossini και η ιστορία του

Το 1904, το clavicembalo βρέθηκε στην Αμερική, σε κάποια έκθεση με θέμα τη μουσική, συγκεκριμένα, στη Saint Louis Universal Exhibition. Μάλιστα, ο πάμπλουτος John Pierpont Morgan (1837-1913), τότε πρόεδρος του Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης, το αγόρασε διαθέτοντας ένα αστρονομικό ποσό.

Το clavicembalo του Rossini βρέθηκε ξανά πρόσφατα, μετά από 155 χρόνια. Το ανακάλυψε ένας μουσικός που έπαιζε κι αυτός clavicembalo. Ανήκει δε σε μια ιδιωτική αμερικάνικη συλλογή. Πράγματι, από το 1904 και μετά, κανείς δε γνώριζε πού βρισκόταν το συγκεκριμένο όργανο.

Στη συνέχεια, πέρασε σε άλλους ιδιοκτήτες μέχρι το 1970, όπου βρέθηκε στο Quebec και μετά στους τωρινούς ιδιοκτήτες.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το clavicembalo του Rossini χρειάζεται συντήρηση, γιατί είναι πια εκτός χρήσης.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani Livello B2.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.