Το παρεκκλήσι του Dante Alighieri

Σχολές Καπάτου Το παρεκκλήσι του Dante Alighieri

Το παρεκκλήσι του Dante Alighieri βρίσκεται στην ιταλική πόλη Ravenna. Η Ravenna είναι μια πόλη που βιώνει το παρόν, προγραμματίζει το μέλλον και ταυτόχρονα διαφυλάσσει και αξιοποιεί το παρελθόν της.

Κρυμμένο σε μια γωνιά, στο κέντρο της πόλης, είναι κτισμένο το παρεκκλήσι του Dante Alighieri, η cappella. Βασικά, ο μεγάλος ποιητής (Sommo Poeta) πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην πόλη αυτή, όπου και πέθανε το 1321. Μάλιστα, στο έργο του “Divina Comedia” (Canto XXVIII Purgatorio v.19-21), ο Dante Alighieri αναφέρεται στον κατάφυτο πευκώνα (Pineta di Chiassi) της Ravenna. Συγκεκριμένα, γράφει :

tal qual di ramo in ramo si raccoglie
per la pineta in su ‘l lito di Chiassi,
quand’Ëolo scilocco fuor discioglie.
όμοια κλαρί κλαρί κι ο θρος σφυρίζει
μές στον πευκιά, στο ακρόγιαλο του Κιάσι, 
ο ανεμοθεός ως ρίξει το σιρόκο 
 
(μετάφραση Νίκου Καζαντζάκη)

Βασικά, το παρεκκλήσι του Dante Alighieri είναι ένα εθνικό μουσείο σε νεοκλασικό ρυθμό. Πρόκειται για ένα έργο του αρχιτέκτονα Camillo Morigua. Κτίστηκε το 1780 πάνω στον τάφο του ποιητή που χρονολογείται από το 1400. Μάλιστα, στο σημείο του τάφου υπάρχει σε ανάγλυφο του 1483, η μορφή του Dante Alighieri. Συγκεκριμένα αναπαριστάται σκεπτικός, μπροστά στο έδρανο. Επίσης, στην οροφή καίει διαρκώς μια λάμπα η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα της επετείου του θανάτου του ποιητή.

Το παρεκκλήσι του Dante Alighieri είναι μια δωρεά της πόλης της Φλωρεντίας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Ravenna βρίσκεται το Museo Dantesco, που φιλοξενεί κειμήλια στενά συνδεδεμένα με τη λατρεία και τη φήμη του ποιητή. Επίσης, στην πόλη υπάρχει και το Centro Dantesco. Βασικά, πρόκειται για μια βιβλιοθήκη που έχει στη διάθεσή της σπάνια χειρόγραφα του Dante Alighieri. Επίσης, εκεί θα βρει κανείς πολλές δημοσιεύσεις που αφορούν στη ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή.

Τέλος, η πόλη Ravenna ζωντανεύει κατά καιρούς τη μνήμη του Dante Alighieri, πραγματοποιώντας διάφορες εκδηλώσεις προς τιμήν του.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani Livello B2.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.