Η γιορτή Valborg

Σχολές Καπάτου Η γιορτή Valborg

Η γιορτή Valborg των σκανδιναβικών κρατών

Η γιορτή Valborg είναι μια σημαντική γιορτή των σκανδιναβικών κρατών και σε αυτή θα αναφερθούμε στο σημερινό μας άρθρο, που αφορά στη σουηδική γλώσσα. Στα μαθήματα σουηδικών, γίνονται συχνές αναφορές στις παραδοσιακές γιορτές της χώρας. Μάλιστα, πολλές από αυτές είναι συνδεδεμένες με το περιβάλλον και το κλίμα που αλλάζει κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών του έτους.

Η γιορτή Valborg συμπίπτει με τη νύχτα της 30ης Απριλίου προς την 1η Μαΐου, κάθε χρόνο. Η συγκεκριμένη ημερομηνία σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης. Με άλλα λόγια, περισσότερο φως και ευκαιρία για επαφές με τη φύση.

Βασικά, για όλους τους Σκανδιναβούς, η γιορτή Valborg και, συγκεκριμένα η νύχτα της γιορτής είναι ξεχωριστή από όλες τις υπόλοιπες. Πράγματι, η νύχτα Valpurga, στα γερμανικά Walpurgisnacht και στα σουηδικά Valborg, έχει τη δική της μαγεία.

Η γιορτή Valborg και οι ρίζες της

Πρόκειται για μια παγανιστική γιορτή της άνοιξης που γιορταζόταν στη βόρεια και στην κεντρική Ευρώπη. Ήταν διαδεδομένη μεταξύ των γερμανόφωνων λαών. Η ονομασία της προέρχεται από την Valpurga της γερμανικής πόλης Heidenheim, μια μοναχή από τη Βαυαρία.

Επίσης, η γιορτή είναι συνδεδεμένη με τα πανεπιστήμια, όπως αυτό της Uppsala και της Lund, όπου φοιτούν πολλοί σπουδαστές. Στο παρελθόν, η γιορτή Valborg συνέπιπτε με το τέλος του ακαδημαϊκού έτους.

Στις μέρες μας, γιορτάζεται με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Το βράδυ, κατά τις 8, ξεκινά η εκδήλωση με τους συμμετέχοντες στην πομπή να κρατούν αναμμένες δάδες. Η πομπή καταλήγει σε έναν μεγάλο και ψηλό φαλλό που στήνεται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να φαίνεται από μακριά.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η γιορτή Valborg επηρέασε αρκετούς μουσικούς αλλά και συγγραφείς, οι οποίοι την αναφέρουν, ή την αποδίδουν σαν τίτλο στα έργα τους, όπως ο Thomas Mann.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη σουηδική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα σουηδικών, ομαδικά αλλά και ιδιαίτερα, διδάσκονται από αρχάριο επίπεδο Α1 έως επίπεδο προχωρημένο C2. Συγκεκριμένα, παρέχουμε μαθήματα Σουηδικών προετοιμασίας για πιστοποιήσεις της σουηδικής γλώσσας, δηλαδή SWEDEX στα επίπεδα A2, B1, B2 και TISUS C1. Test in Swedish for University Studies της Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.