Tο εθνικό δέντρο της Ρωσίας

Σημύδα, το εθνικό δέντρο της Ρωσίας

Στο σημερινό μας άρθρο, που σχετίζεται με τη ρωσική κουλτούρα, θα μιλήσουμε για το δέντρο berjóza όπως λέγεται στα ρωσικά, δηλαδή τη σημύδα.  Η σημύδα είναι το εθνικό δέντρο της Ρωσίας. Το βλέπουμε σε πίνακες, ποιήματα, τραγούδια. Με το ξύλο του κατασκευάζουν χειροποίητα αντικείμενα. Οι Ρώσοι θεωρούν ότι είναι το δικό τους δέντρο. Όταν το βλέπουν να ευδοκιμεί σε άλλα κράτη, εκπλήσσονται από το γεγονός. Όταν βρίσκονται εκτός της χώρας τους το αναπολούν και μέσα στη νοσταλγία τους για τη Ρωσία φαντάζει σαν μια ζωντανή εικόνα. Οι αρχαίοι Σλάβοι θεωρούσαν ότι το να αγκαλιάζουν αυτό το δέντρο ήταν κάτι που τους γέμιζε χαρά και ευτυχία. Για αυτούς ήταν το μαγικό τους δέντρο, που υπήρχε σε όλα τα παραμύθια. Το είχαν προσωποποιήσει. Ο κορμός του έμοιαζε σαν το σώμα ενός κοριτσιού ενώ τα κλαδιά του θύμιζαν τις πλεξούδες από τα μαλλιά των γυναικών.

Γιατί οι Ρώσοι τρελαίνονται για τη σημύδα

Από τον 11ο  έως τον 15ο  αιώνα το χρησιμοποιούσαν για χειρόγραφα, αλλά και για τα χειροποίητα παπούτσια lapti.Θεωρούσαν ότι η σημύδα είχε και θεραπευτικές ιδιότητες. Έπιναν ένα ρόφημα που έβραζαν από τα φύλλα και τα άνθη του. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, το υγρό που έσταζε από το κορμό του το έπιναν αντί για ζάχαρη. Τα παλιά χρόνια, χρησιμοποιούσαν τον πολτό του  για να φτιάξουν σαπούνι. Στις μέρες μας χρησιμοποιείται στην παραγωγή καλλυντικών και το ξύλο του για την κατασκευή επίπλων.

 

Για τα ρωσικά

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την ρωσική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα ρωσικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ρωσικά, καθώς και παιδικά τμήματα ρωσικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.