Χριστουγεννιάτικα γλυκά από την Ιταλία! Εσύ ποιο θα επέλεγες;

Οι παραδοσιακές ιταλικές λιχουδιές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων είναι ποικίλες και αποτελεί μια σημαντική αφορμή για να πας στην Ιταλία και να εξερευνήσεις όλες αυτές τις νοστιμιές!. Κάθε περιοχή έχει το δικό της Χριστουγεννιάτικο γλυκό και προτείνουμε να τα δοκιμάσεις όλα!

Από που να ξεκινήσεις;

Μα φυσικά από το Panettone που η ιστορία του ξεκίνησε από το Μιλάνο, αλλά πλέον έχει κερδίσει διεθνή φήμη!. Είναι ένα αφράτο κέικ και μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε απλό, με σοκολάτα, πορτοκάλι ή με κρέμα φυστικιού!.

Μία ακόμη γευστική περιπέτεια μπορεί να ξεκινήσει με το Pandoro. To pan de oro είναι και αυτό ένα από τα πιο διάσημα γλυκά στην Ιταλία κι έρχεται από την όμορφη Βερόνα. Και τα δυο γλυκά Panettone και Pandoro είναι τόσο νόστιμα που ακόμη και οι ιταλοί δυσκολεύονται να επιλέξουν ανάμεσα τους.

Pandolce ή Parrozzo;

Ας συνεχίσουμε όμως με ένα ακόμη διάσημο γλυκό και δεν είναι άλλο από το Pandolce. Με προέλευση από τη Γένοβα, είναι ένα γλυκό ψωμί που στην αρχή ήταν γεμιστό με σταφίδες αλλά με την πάροδο των χρόνων προστέθηκαν τα ζαχαρωμένα φρούτα και το κουκουνάρι!

Το ταξίδι όμως δεν σταματάει εδώ! 

To 1920 ο Luigi D’Amico, ιδιοκτήτης ενός  αρτοποιείου στην Pescara δημιούργησε ένα κέικ το Parrozzo που να μοιάζει με το παραδοσιακό τραχύ ψωμί που έφτιαχναν οι ντόπιοι αγρότες με αλεύρι καλαμποκιού. 

Τί μπορεί να ονειρευόταν οι ευγενείς, οι πλούσιοι και ο κλήρος τη δεκαετία του 1000 στη Τοσκάνη;

Ξέρουμε και θα σας πούμε! 

Ένα γλυκό με τα πιο ακριβά υλικά για εκείνη την εποχή! Το γνωστό ως σήμερα Panforte. Ένα κέικ με τα πιο νόστιμα συστατικά όπως πορτοκάλι, κίτρο, πεπόνι, αμύγδαλα και μπαχαρικά. Στη συνέχεια εμπλουτίστηκε και με κακάο!

Από την αυτοκρατορική Ρώμη μέχρι σήμερα, το Pangiallo ένα ακόμα χριστουγεννιάτικο γλυκό της Ιταλίας, παρασκευαζόταν την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου ως καλός οιωνός για την επιστροφή των μακρών και ηλιόλουστων ημερών. Δεν μπορεί να λείπει και από αυτό το γευστικό γλυκό τα αποξηραμένα φρούτα, οι σταφίδες και τα ζαχαρωμένα φρούτα! 

Κι από τη Μπολόνια…στη Σαρδηνία

Ακόμα ένα τυπικό επιδόρπιο της Μπολονέζικης κουζίνας είναι το Certosino. Ένα ζουμερό κέικ με βάση τα αμύγδαλα, το κουκουνάρι, τη μαύρη σοκολάτα και τα ζαχαρωμένα φρούτα, το οποίο χρονολογείται από τον Μεσαίωνα.

Από την άλλη, οι κάτοικοι της Σαρδηνίας απολαμβάνουν  Χριστουγεννιάτικες γλυκές τηγανιτές λιχουδιές με πεκορίνο και μέλι οι γνωστές σε όλους Sebadas. Μικρές μπάλες ζύμης από αλεύρι, ζάχαρη, αυγά και λαρδί που ψήνονται στο φούρνο ή τηγανίζονται σε τηγάνι τρώνε τα χριστούγεννα οι Ναπολιτάνοι! Και φυσικά σερβίρονται με κομμάτια ζαχαρωμένων φρούτων, μέλι και κομμάτια ζάχαρης.

Πίσω στον 6ο αιώνα π.Χ, τα γλυκά Cartellate ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Calabria και τη Basilicata. Αυτά τα γλυκά είναι φτιαγμένα από αλεύρι, αυγά και ζάχαρη, και σερβίρονται με κρασί ή μέλι. Αργότερα με την διάδοση του χριστιανισμού, απέκτησαν θρησκευτική αξία αναπαραστώντας το φωτοστέφανο. 

Τέλος, στο Παλέρμο, βρίσκουμε το Buccellato, ένα μικρό κέικ με αποξηραμένα σύκα, σουλτανίνα, αμύγδαλα, φλούδα πορτοκαλιού καθώς  και άλλα συστατικά που ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή στην οποία παρασκευάζεται.

Εσύ ποιο θα δοκιμάσεις;

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.