Το παραδοσιακό τουρκικό πρωινό

Σχολές Καπάτου Το παραδοσιακό τουρκικό πρωινό

Το παραδοσιακό τουρκικό πρωινό είναι πολύ πλούσιο. Πράγμα που ίσως είναι λίγο ασυνήθιστο για μια μεσογειακή χώρα. Έτσι ως ένα σημείο θυμίζει κεντρική ή βόρεια Ευρώπη.

Επάνω στον σοφρά βρίσκουμε λευκό, καψαλισμένο ψωμί (kızarmış ekmek) που συνοδεύεται από βούτυρο (tereyağı), μέλι (bal) και διάφορες μαρμελάδες (reçel).

Όσον αφορά στα τυριά, τα πιο συνηθισμένα που καταναλώνονται στο πρωινό είναι η φέτα (beyaz peynir) ή το κασέρι (kaşar). Συνήθως στην Τουρκία, είναι βραχείας ωρίμανσης. Συγκεκριμένα είναι πιο λευκό, σε σύγκριση με το κασέρι στην Ελλάδα.

Φυσικά δε λείπουν τα λαχανικά. Η Τουρκία έχει υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Μερικές φέτες αγγούρι και ντομάτα, μαζί με μερικά φύλλα μαρουλιού δίνουν χρώμα και γεύση στο πρωινό. Συνήθως ένα πιατάκι με πράσινες και μαύρες ελιές συμπληρώνει το παραδοσιακό  τουρκικό πρωινό.

Το τουρκικό πρωινό έχει την ποικιλία του

Σε πιο γιορτινές μέρες, όταν υπάρχει περισσότερος χρόνος τόσο για την προετοιμασία όσο και για την απόλαυση του πρωινού, δεν λείπουν από τον σοφρά τα τσιγαρομπουρέκια (sigara böreği). Πρόκειται για μακρόστενα, τηγανιτά πιττάκια με διάφορες γεμίσεις. Η πιο συνηθισμένη είναι αυτή με φέτα, μαϊντανό και αυγό, αν και υπάρχουν πολλές εναλλακτικές προτάσεις.

Το τουρκικό πρωινό και τα αυγά με σουτζούκι (sucuklu yumurta)

Η κορωνίδα του τουρκικού πρωινού είναι αναμφίβολα τα αυγά με σουτζούκι (sucuklu yumurta). Ένα έδεσμα που αποτελεί αναπόσπαστο πιάτο του σοφρά τα σαββατοκύριακα και τις αργίες. Η κατανάλωσή του περιορίζεται τις μέρες που συνήθως δεν θα πάει κάποιος στη δουλειά. Κι αυτός ο λόγος δεν έχει να κάνει τόσο με το χρόνο της προετοιμασίας του, όσο περισσότερο με το ότι είναι λίγο δύσκολο στη χώνεψη. Το σουτζούκι κόβεται σε λεπτές φέτες και τσιγαρίζεται ελαφρά σε τηγάνι. Αφού ροδίσει κι από τις δυο μεριές, προστίθενται τα αυγά. Συνήθως σερβίρεται στο σοφρά, όπως είναι, μέσα στο τηγάνι, και από κει κατ’ ευθείαν στα πιάτα.

Το κατεξοχήν ρόφημα του τουρκικού πρωινού είναι το τσάι, με σκουρόχρωμο κοκκινωπό χρώμα. Ο γνωστός μας τουρκικός ή ελληνικός καφές έχει περιορισμένη χρήση στο τουρκικό πρωινό. Καταναλώνεται μερικές φορές στο τέλος, ιδίως μετά από ένα πλούσιο πρωινό. Afiyet olsun.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.