Η μικρά νήσος Menorca

Σχολές Καπάτου Η μικρά νήσος Menorca

Η μικρά νήσος Menorca ανήκει στο συγκρότημα των Βαλεαρίδων. Υπάρχουν δυο θεωρίες για την προέλευση του ονόματος των Βαλεαρίδων νήσων. Σύμφωνα με τη μία, προέρχεται από το όνομα μια αρχαίας φοινικικής θεότητας. Σύμφωνα με μιαν άλλη συνδέεται με το αρχαίο ελληνικό ρήμα «βάλλειν». Στην αρχαιότητα, όταν έφτασαν εκεί Έλληνες άποικοι, οι ντόπιοι «έβαλλαν» γυμνοί εναντίον τους, όπως αναφέρεται στις πηγές.

Την εποχή των Ρωμαίων, αποδόθηκαν οι χαρακτηρισμοί για τα δυο γειτονικά νησιά: Insula maior (= Νήσος Μεγάλη), από όπου προήλθε η ονομασία Μαγιόρκα (Mallorca), και Insula minor (=Νήσος Μικρή) το οποίο μετεξελίχθηκε σε Minorca ή Menorca.

Η μικρά νήσος Menorca ήταν πάντα στη σκιά της μεγάλης της αδελφής, της Μαγιόρκα. Την εποχή του τουρισμού όμως, αυτό είχε μάλλον θετικές επιπτώσεις. Επειδή ο τουρισμός άργησε να αγγίξει τη Μινόρκα, δεν επαναλήφθηκαν τα λάθη που έγιναν στη γειτονική Μαγιόρκα. Ένα σημαντικό μέρος της Μινόρκα έχει ανακηρυχθεί σε εθνικό πάρκο και δεν έχει αλλοιωθεί το φυσικό τοπίο από ατέλειωτα ξενοδοχειακά τείχη.

Οι δυο «πολιτειούλες» της Μινόρκα, η πρωτεύουσα Mao, στο ανατολικό άκρο, και η Ciutadella, στο δυτικό, δένουν αρμονικά στο περιβάλλον του νησιού. Ενδιάμεσα, παρεμβάλλονται τα ονομαστά φιόρδ της Μινόρκα. Η θάλασσα, σε πολλά σημεία, εισχωρεί σε βάθος αρκετών εκατοντάδων μέτρων μέσα στη στεριά. Έτσι δημιουργεί επιμήκεις, στενούς κόλπους που καταλήγουν συνήθως σε μια αμμουδιά στον μυχό του εκάστοτε κόλπου. Είναι η χαρά των κολυμβητών, αφού η θάλασσα παραμένει ήσυχη, ακόμα και σε περίπτωση τρικυμίας. Σ’ ένα τέτοιο φιόρδ, μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων, είναι κτισμένη και η πρωτεύουσα Mao.

Κατά τη διάρκεια της γαλλικής κατοχής των Βαλεαρίδων, στα μέσα του 18ου αιώνα, σερβιρίστηκε για πρώτα φορά μια πρωτότυπη σάλτσα. Η συγκεκριμένη αποτελούνταν από κρόκο αυγού, λάδι, ξύδι, μουστάρδα και διάφορα μυρωδικά του νησιού. Από το όνομα «Mahón» , όπως ονομαζόταν τότε η πρωτεύουσα Mao, προέκυψε ο όρος «Salsa Mahonesa» , κι έτσι η μικρά νήσος Menorca κατέλαβε μια θέση στην ιστορία της παγκόσμιας μαγειρικής.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ισπανική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ισπανικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ισπανικών, καθώς και παιδικά τμήματα ισπανικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=gngZ_OJ7VCU

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.