Το μουσικό όργανο μπαλαλάικα

Σχολές Καπάτου Το μουσικό όργανο μπαλαλάικα

Το μουσικό όργανο μπαλαλάικα και η ιστορία του

Το μουσικό όργανο μπαλαλάικα είναι το πιο διαδεδομένο στη Ρωσία. Επίσης αποτελεί το χαρακτηριστικό και το πιο γνωστό ρωσικό μουσικό όργανο σε παγκόσμια κλίμακα.

Το μουσικό όργανο μπαλαλάικα έχει πολύ παλιά ιστορία. Πράγματι, άρχισε να χρησιμοποιείται στη Ρωσία, ήδη από τον 13ο αιώνα. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην περίοδο των επιδρομών των Μογγόλων και των Τατάρων στο ρωσικό έδαφος. Αν και ο κλήρος ήταν εντελώς αντίθετος, η χρήση του οργάνου εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στη χώρα. Μάλιστα, τον 17ο αιώνα, η αντίδραση του κλήρου ήταν τόσο μεγάλη, που κατέσχεσαν όλα τα όργανα και τα έκαψαν.

Όμως, ο λαός κατασκεύασε νέα χειροποίητα όργανα, τροποποιώντας κατά κάποιον τρόπο τα προηγούμενα. Πράγματι, επιλέχθηκε τριγωνικό σχήμα και προστέθηκε μια τρίτη χορδή. Έτσι, γεννήθηκε το μουσικό όργανο μπαλαλάικα, που στα ρωσικά σημαίνει «μέσο διασκέδασης». Συγκεκριμένα, η ονομασία προέρχεται από το ρήμα balovar που σημαίνει «διασκεδάζω, αστειεύομαι».

Το μουσικό όργανο μπαλαλάικα η απαρχή του και ο σύλογος για τους οπαδούς του

Βασικά, το μουσικό όργανο μπαλαλάικα αναφέρεται για πρώτη φορά το 1688, σε ένα κείμενο γραμμένο στην ουκρανική γλώσσα. Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρεται σε δυο χωρικούς που συνελήφθησαν επειδή έπαιζαν το συγκεκριμένο όργανο.

Η μπαλαλάικα ακουγόταν σα μουσική υπόκρουση στις γιορτές και στις συνεστιάσεις των χωρικών και του λαού. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου, εκτιμήθηκε από τους αστούς, τους νέους και τους στρατιωτικούς.

Το υλικό που χρησιμοποιούσαν οι τεχνίτες της εποχής για την κατασκευή της μπαλαλάικας ήταν ανακυκλωμένο ξύλο από έπιπλα και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Μάλιστα, το 1886, ο ρώσος ευγενής V.Andreyev δημιούργησε ένα σύλλογο για τους λάτρεις της μπαλαλάικας. Επίσης, το 1898, ο ίδιος οργάνωσε μια ορχήστρα, η οποία έδωσε μια παράσταση στο Παρίσι, με μεγάλη επιτυχία.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν πέντε διαφορετικά είδη μπαλαλάικας, ανάλογα με τις διαστάσεις και τον αριθμό των χορδών τους.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την ρωσική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα ρωσικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ρωσικών, καθώς και παιδικά τμήματα ρωσικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=em2WEQvmwnE

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.