Τα γκράφιτι του τείχους

Σχολές Καπάτου Τα γκράφιτι του τείχους

Τα γκράφιτι του τείχους, δίνοντας χρώμα στην ασπρίλα

Το 1976, η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας ξεκίνησε την ανέγερση της τρίτης γενεάς του τείχους. Επρόκειτο για τεράστιες πλάκες μπετόν ύψους 3,60 μέτρων και πάχους 30 εκατοστών. Οι πλάκες αυτές ήταν περασμένες με λευκό αστάρι. Από την ανατολική πλευρά, όποιος πλησίαζε στο τείχος σε απόσταση λιγότερη των 50 – 70 μέτρων έθετε σε κίνδυνο τη ζωή του.

Το τείχος είχε κτιστεί μερικά μέτρα εντός του εδάφους του ανατολικού τομέα του Βερολίνου και θεωρούνταν ιδιοκτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Deutsche Demokratische Republik, DDR). Από τη δυτική πλευρά, η προσέγγιση στο τείχος απαγορευόταν μόνο θεωρητικά. Διότι στην πραγματικότητα, τίποτα δεν εμπόδιζε την προσέγγιση σ’ αυτό.

Η ασπρίλα του τείχους έγινε πρόκληση για τους καλλιτέχνες που δημιούργησαν τα γκράφιτι του τείχους. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι Thierry Noir και Keith Haring άρχισαν να ζωγραφίζουν τα γκράφιτι του τείχους.

Με πολλή φαντασία οι καλλιτέχνες δημιουργούν τα γκράφιτι του τείχους 

Τα επόμενα χρόνια, γνωστοί και άγνωστοι καλλιτέχνες συμπλήρωσαν τα γκράφιτι. Ήταν δε συχνό φαινόμενο εκείνη την εποχή, να υποκαθίστανται από καινούργια γκράφιτι μέσα σε λίγες εβδομάδες ή σε μερικούς μήνες, δεδομένου ότι για τη συγκεκριμένη καλλιτεχνική παραγωγή, δεν υπήρχε καμία μορφή προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Τα γκράφιτι του τείχους ή τέχνη του τείχους (Mauerkunst) ήταν μια μορφή ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης των ιδεών γνωστών και άγνωστων καλλιτεχνών αυτού του είδους. Φυσικά, δεν απουσίαζαν τα χλευαστικά και ειρωνικά σχόλια γι’ αυτό τον κολοσσό που διερχόταν από την καρδιά του Βερολίνου.

Τα γκράφιτι είχαν και μια ύστερη εκδοχή. Την άνοιξη του 1990 και λίγο πριν τη γερμανική ενοποίηση, πάνω από εκατό καλλιτέχνες από 21 χώρες συνένωσαν τη φαντασία τους δημιουργώντας, από την ανατολική πλευρά του τείχους αυτή τη φορά, μια και δεν τους απαγόρευε πλέον κανένας, την East Side Gallery.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα και κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=G33xYnxMEys

https://www.youtube.com/watch?v=xeZ80um0GdI

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.