Τα γλυκά Martorana

Σχολές Καπάτου Τα γλυκά Martorana

Τα γλυκά Martorana είναι τα παραδοσιακά γλυκά της γιορτής των νεκρών. Η ονομασία των γλυκών αυτών είναι συνδεδεμένη με την εκκλησία Santa Maria dell’ Ammiraglio της Martorana. Χτίστηκε στην πόλη του Παλέρμο, της Σικελίας, το 1143 από τον Γεώργιο της Αντιοχείας. Συγκεκριμένα, κοντά στο μοναστήρι που ίδρυσε η ευγενής Eloisa Martorana, το 1149, όπου και  πήρε την ονομασία του.

Οι μοναχές του μοναστηριού αυτού έφτιαξαν ένα γλυκό από αλεύρι αμυγδάλου και ζάχαρη για να το προσφέρουν στον Πάπα της εποχής εκείνης Clemente V. Έτσι δημιουργήθηκαν τα γλυκά Martorana.

Στην πόλη του Παλέρμο, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των νεκρών, τα μπαρ και τα ζαχαροπλαστεία αρχίζουν να γεμίζουν  με τα γλυκά Martorana.

Φυσικά, τα γλυκά αυτά αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Το πρωί της 2ας Νοεμβρίου τα παιδιά αρχίζουν το ψάξιμο του θησαυρού. Έτσι, φτάνουν να ανακαλύπτουν ένα καλαθάκι γεμάτο με διάφορα γλυκά και πολλά παιχνίδια.

Γλυκά σε όλα τα χρώματα, σοκολατάκια, καραμέλες από πορτοκάλι λεμόνι. Και βέβαια, με έναν τόσο καλό θησαυρό δεν φοβάται κανείς τον θάνατο.

Το μεσημεριανό γεύμα της γιορτής των νεκρών η λεγόμενη Muffuletta. Περιλαμβάνει ένα καρβέλι ψωμί, που έχει ντομάτα, λίγο ανθότυρο, λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο τυρί πεκορίνο και σαρδέλα. Το καρβέλι αυτό συνοδεύεται από ρόδια, κάστανα, φρούτα λωτών, ξηρά σύκα και, φυσικά, με τα γλυκά Martorana.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani Livello B2.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.