Το χαρέμι των Οθωμανών σουλτάνων

Σχολές Καπάτου Το χαρέμι των Οθωμανών σουλτάνων

Το χαρέμι των Οθωμανών σουλτάνων στο παλάτι Τοπκαπί

Το χαρέμι των Οθωμανών σουλτάνων ήταν ένας κλειστός χώρος με τους δικούς του κανόνες. Στο Παλάτι του Τοπκαπί, το χαρέμι ήταν ένα δαιδαλώδες συγκρότημα, αποκομμένο από το έξω κόσμο. Κανείς δεν είχε πρόσβαση σ’ αυτό εκτός από τον εκάστοτε σουλτάνο και την οικογένειά του. Αυτή η μυστικότητα που περιέβαλλε το χαρέμι οδήγησε πολλούς συγγραφείς και χρονικογράφους στις δυτικές χώρες να δημιουργήσουν μια σειρά από μύθους γύρω απ’ αυτό. Μόνο όταν άνοιξαν τα οθωμανικά αρχεία στον 20ό αιώνα, και έγιναν συστηματικές, επιστημονικές έρευνες έγιναν κατανοητές οι πραγματικότητες αυτού του χώρου.

Το χαρέμι των Οθωμανών σουλτάνων και οι κανόνες του

Το Χαρέμι διεπόταν από αυστηρούς κανόνες ιεραρχίας. Επικεφαλής  βρισκόταν η μητέρα του εκάστοτε σουλτάνου (Valide Sultan) και ένας μαύρος Αρχιευνούχος (Kızlar Ağası). Αυτός ήταν, και υπεύθυνος για την επικοινωνία του χαρεμιού με τον έξω κόσμο και την τάξη στο εσωτερικό του. Η επιλογή μαύρων για τη θέση αυτή, συνήθως από την Αιθιοπία ή την Αίγυπτο, συνδεόταν εκείνη την εποχή με την φαντασίωση ότι οι μαύροι ήταν πιο πιστοί στη σουλτανική εξουσία. Αντίθετα επικρατούσε η άποψη ότι οι λευκοί ευνούχοι που κυκλοφορούσαν στο παλάτι, φρόντιζαν για τις γαστριμαργικές απολαύσεις.

Το χαρέμι των Οθωμανών σουλτάνων, το αποτελούσαν γυναίκες που στέλνονταν ως δώρο στο σουλτάνο. Προέρχονταν δε, είτε από φτωχές οικογένειες είτε από αιχμαλωσία. Στις πλείστες των περιπτώσεων, ήταν χριστιανές όλων των εθνικοτήτων, γι’ αυτό και, θεωρητικά, εκλαμβάνονταν ως σκλάβες του σουλτάνου. Μετά την άφιξή τους στο σαράι και την εξοικείωση με τους αυστηρούς κανόνες του χώρου, παρακολουθούσαν μαθήματα στις τέχνες και τη μουσική.

Επιπρόσθετα, το Χαρέμι ένας χώρος όπου ο ανταγωνισμός και οι ίντριγκες μεταξύ των γυναικών ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Οι γυναίκες συναγωνίζονταν μεταξύ τους ως προς το ποια θα δώσει τους περισσότερους άρρενες απόγονους στο σουλτάνο, για να προωθηθεί στη συνέχεια η ίδια στην κορυφή της ιεραρχίας ως valide sultan. Τέλος, υπήρχε ανελέητος ανταγωνισμός μεταξύ μητέρων με άρρενες απόγονους από τον σουλτάνο σε περίπτωση θανάτου του τελευταίου. Όλες προσπαθούσαν να αποκτήσουν την εύνοια ανώτερων αξιωματούχων του παλατιού για να προωθήσουν το παιδί τους στο θρόνο.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=S6b152SSzc8

https://www.youtube.com/watch?v=35Mc1HY_bR8

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.